Recepty Langust
Angela je domácí kuchařka, která si v mládí v kuchyni své babičky získala vášeň pro všechno vaření a pečení. Po mnoha letech v oboru stravovacích služeb si nyní ráda sdílí všechny své oblíbené rodinné recepty a vytváří chutné večeře a úžasné recepty na dezerty zde v Bake It With Love!
recepty langust
Langusta, stejně jako humr, patří do čeledi korýšů. Tito jsou obecně řazeni mezi nejstarší žijící živočichy a vědci se domnívají, že jsou na planetě již více než 200 miliónů let. Za živa má langusta světle hnědé a tmavě zelené zabarvení, ale když se uvaří, získají, stejně jako humr, jasně červenou barvu. Patří k největším korýšům, žije v pobřežních vodách mírného pásma, nemá klepeta a váží 1,5-4 kg.
Tento mořský rak se podstatně liší od humra tím, že nemá klepeta, zato však velký, silný ocas. Je to větší druh mořských raků se zvlášť velkými tykadly a s dlouhýma nohama, na jejichž koncích jsou drápky. Žije hlavně ve Středozemním moři a v Atlantickém oceánu. Živá langusta má tmavou, fialově zelenou barvu, místy se žlutými skvrnami, a na hřbetě má několik ostnů.
Mnohdy dosahuje až 6 kg váhy. Nejchutnější je však do délky 30 cm a do váhy 1 kg. Maso, které je hlavně v silném ocase, je sněhobílé a skoro stejně hodnotné jako maso humří, je však o něco sušší. Do vnitrozemí se dopravují langusty jen v řídkých případech. Doprava langust je stejná jako u humrů.
Jak již bylo výše řečeno, má langusta maso z největší části jen ve svém silném ocase. Po odstřižení celého povrchu ocasového krunýře drůběžími nůžkami vyjmeme opatrně maso z ocasu a odstraníme z něho střívko. Pamatujeme na to, že též v nožkách je trochu masa; proto je rozsekneme a maso z nich vyjmeme. Další použití langustího masa je stejné jako masa humřího, krabího atd.
Vaříme-li čerstvou langustu, použijeme v každém případě i jejího krunýře, který pro svůj nevšední tvar dodá upravenému pokrmu efektní vzhled. Po uvaření krunýř však potřeme kůží ze slaniny nebo olejem, aby dostal lesk.
Sú drobné, lahodné a bohaté na bielkoviny. Krevety a iné kôrovce sú vskutku hodnotná pochúťka a súčasť zdravej stravy. Prečo sú však vlastne homáre, garnáty, langusty a krevety také obľúbené? Prečítajte si, podľa čoho rozpoznať jednotlivé druhy kôrovcov, prečo je táto potravina taká zdravá a na čo dbať pri ich príprave.
Krevety, homáre a langusty sa v dôsledku vysokého množstva bielkovín veľmi rýchlo kazia. Ak teda chcete pripravovať čerstvé kôrovce, kúpte si ich v deň, keď z nich plánujete vykúzliť chutný recept. Po rozmrazení ich už v žiadnom prípade znova nezamrazujte a vyhnite sa aj ich zohrievaniu. Nielenže prídu o svoju chuť a arómu, ale po narušení procesu chladenia sa môžu ľahko začať kaziť.
Rizoto s langustou je vynikající večeře pro zvláštní příležitosti. Ať už je to výročí, Valentýn nebo narozeniny, recept jako je tento, je perfektní volbou pro domácí soukromé oslavy.
Jednoduše orestujte masité ocasy na kousku másla a kapary, a poté je přidejte do máslem namazaných a opečených bulek. Pokud jste milovníkem mořských korýšů nebo jen chcete vyzkoušet něco nového k večeři, všechny recepty s langustou si jednoduše zamilujte a stanou se běžnou součástí vašeho jídelníčku.
Umístěte langusty přímo na rozpálený gril (rozkrojené podélně napůl, řeznou stranou nahoru) a grilujte po dobu několika minut. Grilování na uhlí nebo na dřevě korýšům dodá lehce kouřový nádech.
Chcete-li langusty připravit jednoduše, tak je blanšírujte ve vroucí osolené vodě po dobu přibližně 20 sekund, poté je vyjměte z hrnce, ihned ponořte do ledové vody. Snadno pak stáhnete hlavu a klepeta, pak zmáčkněte břicho dovnitř, aby se rozbil krunýř. Odloupněte krunýř přejetím ostrého nože po zádech a odstraňte černou nitku (střevo a trávicí trakt). Vaření langust dokončete buď opékáním na pánvi s máslem do zbělení/zrůžovění, nebo pošírováním v omáčce, polévce nebo vývaru.
Jsem sportovec tělem i duší a moc dobře vím, že kvalitní strava je základ. V kuchyni jsem jako doma a snažím se objevovat a vymýšlet nejrůznější nové recepty, které jdou ruku v ruce s mým zdravým životním stylem. Ráda tělu dodám komplexní živiny, které zlepší můj sportovní výkon, ale občas podlehnu i mému oblíbenému řízku s bramborovým salátem. 041b061a72